Róża to symbol miłości i namiętności, skrywa w sobie także uczucia nadziei oraz zaufanie.
W medycynie chińskiej róża to coś więcej niż zwykły kwiat, to składnik. Posiada wiele właściwości, które przyczyniają się do dobrego zdrowia. Najlepszym sposobem spożywania róży jest napar. Zaparzając płatki róży w gorącej wodzie, ciepło wydobywa właściwości lecznicze i rozprasza je w wodzie. Wrząca woda pomaga również wydobyć różany smak, który dodaje słodkiego i kwaśnego smaku napojowi.
Napar z róży pitnej reguluje Qi w organizmie, poprawia krążenie krwi i łagodzi bóle menstruacyjne. Ponieważ róża jest naprawdę miękkim kwiatem, ma naprawdę dobre właściwości dla serca , krwi i wątroby. Napój ten jest również dobry na uspokojenie i powstrzymanie depresji. Pomaga zredukować podrażnienia, odżywić skórę, poprawić sen i układ trawienny. Picie naparu z róży w dłuższej perspektywie może poprawić metabolizm i dać prawdziwy efekt doładowania.